Nu går jag in på ett lite annat spår än tidigare; vi har kommit en bit in i menyn och har lite kraftigare smaker – brynta och rostade, samt kålen med sin mustighet. Det balanserar champagnen, som dessutom har en bra syra som går  nt mot det feta i rätten.
Du behöver

5 bitar hälleflundrefilé à 100 g, med skinn
6 blad svartkål
2 äpplen
salt, smör och olivolja

Pepparrotsvelouté
1 schalottenlök
1 dl torrt vitt vin
2 dl kycklingbuljong
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1/2 dl pepparrot, riven
25 g smör
olja

Servering
80 g forellrom
pepparrot
smörgåskrasse

Portioner
8
Pepparrotsvelouté: Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs löken mjuk i olja i en kastrull på låg temperatur. Häll på vinet och koka ett par minuter. Häll ner buljong, mjölk och grädde och koka tills endast hälften återstår. Lägg ner pepparroten och häll såsen i en mixer. Mixa såsen och sila ner den i en ny kastrull. Smaka av med salt. Koka upp veloutésåsen precis före servering och mixa ner smöret.

Skär svartkålen i mindre bitar. Kärna ur och dela äpplena i 8 klyftor vardera. Stek kålen i smör och olivolja på medelvärme ett par minuter. Lägg ner äppelklyftorna och stek vidare tills äpplet mjuknat och fått lite stekyta; smaka av med salt.

Salta hälleflundran. Värm en stekpanna till högsta temperatur. Stek hälleflundran med skinnsidan nedåt i olivolja tills skinnet är krispigt. Stek den sedan på köttsidan cirka 1 minut till fin brynt yta.

Servering: Lägg upp svartkålen och äppelklyftorna i tallrikarna. Lägg på hälleflundran och forellrommen. Häll över såsen. Toppa med lite nyriven pepparrot och smörgåskrasse.
Fotograf