Den syltade citronen passar också fint att glasera kött med, använda i grönsaksanrättningar, till fisk eller strama upp en dessert med.
Du behöver

400 g brysselkål
500 g hummer, helst levande; 1 hummer eller flera
ca 8 dl hummerbuljong
1/2 msk syltad citron, hackad 
1 litet knippe persilja eller dill
salt

Hummerbuljong
hummerskal
rotfrukter
1 gul lök
1 tomat
lite timjan
1 lagerblad
vitt vin
smör

Syltad citron
hela citroner, helst KRAV-märkta
socker och vatten i lika delar

Portioner
4
Avliva hummern med ett knivstick i ›nacken‹. Dela den i klor, stjärt och huvud. Dela huvudet i bitar.

Hummerbuljong: Låt skal, rotfrukter, lök, tomat, timjan och lagerblad svettas en god stund i rikligt med smör. Häll på vatten och vitt vin till en nivå som gott och väl täcker skal och grönsaker. När det kokat upp, lägg i klor och stjärt; klorna ska koka med 5 minuter, stjärten 3 minuter. Ta upp de kokta delarna och knäck dem ur sina skal; låt skalen koka vidare i buljongen, koka stilla i cirka 1/2 timme. Sila buljongen. Om buljongen behöver skummas under koktiden görs detta med hålslev så att inte det goda smöret försvinner.

Syltad citron: Tvätta de hela citronerna väl. Skär 4 djupa snitt i dem från topp till tå. Koka upp lika delar vatten och socker, lägg i citronerna som ska täckas av sockerlagen. Låt dem koka mycket stilla i cirka 2 timmar. Häll upp på konservglas och låt svalna i lagen i rumstemperatur under cirka 4 timmar.

Ansa brysselkålen och skiva den rakt över i cirka 3–5 mm tjocka skivor. Koka 1/3 av kålen på god värme i lite lättsaltat vatten, inte mer än att det nätt och jämnt kokar in samtidigt som kålen mjuknar; se till att eventuellt restvatten ångas bort. Tillsätt syltad citron, fånga upp lite smör från buljongens yta och häll i det, smaka av med salt. Du ska nu ha en brysselkålskompott med rund citronsmak. Resterande kål kokas i hummerbuljongen. Smaka av och lägg i kryddgrönt.

Servering: Servera soppan i varm tallrik med kompott i mitten och hummer ovanpå.
Fotograf