Soppa är ett perfekt sätt att ta tillvara restbitar från den hela fisken. Inte minst får man en god bas genom att koka fond på skrovet. Koka inte fonden för länge, för då blir den grumlig. Om det blir för lite smak på fonden kan man tillsätta lite köpt fisk- eller skaldjursfond till soppan.
Du behöver

Fond
1 stort torskskrov, utan huvud
1 stor morot
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
3 lagerblad
8 svartpepparkorn
1 l vatten
2–3 kvistar timjan

Soppa
500 g potatis
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 stora röda paprikor
1 stjälkselleri
2 msk neutral olja
1 1/2 krm cayennepeppar
2 kanelstänger
1 1/2 msk färsk timjan, finhackad
1 burk konserverade cocktailtomater eller krossade tomater
2 tsk starkt paprikapulver
1 l kraftig fiskfond
300–400 g torskfilé eller andra delar av torsken
salt och peppar
tigersås
citronsaft

Servering
bröd

Portioner
4
Börja med fonden: skala morot, lök och vitlök och hacka dem grovt; blanda med resten av fondingredienserna i en stor gryta och koka upp. Skumma av vätskan och fortsätt sjuda i cirka 25 minuter. Låt sedan svalna. Sila den avsvalnade fonden.

Soppa: Skala potatisen och skär den i tärningar. Hacka löken och vitlöken. Kärna ur paprikorna och skär dem i tärningar. Strimla selleristjälken. Hetta upp en stor kastrull med olja och fräs lök och vitlök mjuka tillsammans med cayennepeppar, paprikapulver och kanelstänger. Tillsätt timjan, potatis, selleri och paprika och fortsätt fräsa allt en kort stund; tillsätt sedan de konserverade tomaterna och fiskbuljongen. Krydda med salt och peppar. Koka upp och låt soppan koka samman på mellanvärme och under lock i cirka 20 minuter. Skär under tiden fisken i mindre bitar, salta och peppra dem.  Smaka av soppan med salt, peppar, citronsaft och tigersås; det ska vara mycket drag i soppan när den är färdigkryddad. Tillsätt eventuellt lite mer vätska om soppan kokat ihop för mycket. Vänd försiktigt ner fisken i soppan och låt den sjuda med i några minuter. Servera med ett gott bröd.
Fotograf