En klassiker som man aldrig får nog av. Alla har sina egna preferenser för hur sötsyrlig såsen ska vara. Testa fram en reduktion som passar er i smaken och smaka av såsen med den!
Du behöver
500 g kalvbog
2 lagerblad
1 gul lök, klyftad
5 vitpepparkorn
6 små palsternackor
8 små morötter
Sötsur reduktion
1 dl vatten
4 msk ättika, 12%
1 msk socker
4 dillstjälkar
1 1/2 dl grädde
dill
kokt potatis
Portioner
4
Parera och skär bogen i grova bitar. Lägg köttbitarna i en gryta, täck med kallt vatten, tillsätt kryddor och lök. Koka upp och skumma. Sjud i 1–1 1/2 timme beroende på hur stora bitarna är; köttet ska vara riktigt mört. Skala palsternackor och morötter. Lägg i dem de sista 5 minuterna.
Sötsur reduktion: Blanda samtliga ingredienser och koka upp. Låt svalna.
Ta upp kött och smaksättare ur buljongen och låt den koka ihop tills 3 dl återstår. Tillsätt grädden och koka ihop. Tillsätt den sötsura reduktionen till den smak som önskas. Vänd ner köttet och rotfrukterna. Skär ner rikligt med dill och vänd runt. Servera med kokt potatis.
Sötsur reduktion: Blanda samtliga ingredienser och koka upp. Låt svalna.
Ta upp kött och smaksättare ur buljongen och låt den koka ihop tills 3 dl återstår. Tillsätt grädden och koka ihop. Tillsätt den sötsura reduktionen till den smak som önskas. Vänd ner köttet och rotfrukterna. Skär ner rikligt med dill och vänd runt. Servera med kokt potatis.
Vinförslag
1563 Hoegaarden Wit-Blanche, Belgien
Fotograf
Mer kalv i dillsås!