En barnsligt god dessert som dessutom går snabbt att göra – kolasåsen är färdigkokt på bara några minuter. Köp en riktigt god och välgjord vaniljglass och servera till.

Knäckflarnen kan göras 3–4 dagar i förväg. Förvara dem i en tättslutande kakburk med bakplåtspapper mellan lagren. Om du vill göra egen glass, kan och bör den göras dagen innan.
Du behöver

4 äpplen
2 msk smör
1 msk kanel, malen
1/2 dl socker
1 dl grädde

Knäckflarn
50 g smör
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl socker
1/2 dl mjöl

vaniljglass

Portioner
4
Skiva och kärna ur äpplena. Smält sockret i en panna, tillsätt smör och äppelskivor; skaka pannan. Krydda med kanel, tillsätt grädde och sjud tills det blir en kolasås, 3–5 minuter. Ta ur äppelskivorna när de fortfarande är lite krispiga så att de inte kokar sönder.

Knäckflarn: Smält smör, sirap och socker i en kastrull. Rör ner mjölet och ställ det åt sidan för att kallna. Rulla små bollar av smeten och lägg på en plåt med bakplåtspapper; de smälter ut mycket så lägg dem inte för tätt. Grädda i 200° varm ugn i 5–7 minuter.

Servering: Stapla äppelskivorna i tallriken. Ta ut en kula vaniljglass och lägg ovanpå tillsammans med knäckflarn. Ringla kolasåsen runt om.
Fotograf