En enkel variant på musselsoppa. Det är viktigt att skölja musslorna noggrant och att sluta koka dem direkt då de öppnats. Under vintern är det alltid gott med en värmande gräddig musselbuljong.
Du behöver
1 kg knivmusslor
2 schallotenlökar
1 liten fänkål
2 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
0.5 dl torrt vitt vin
5 persiljekvistar
1.5 dl Grädde
salt och peppar
Portioner
4
Skölj knivmusslorna i kallt vatten och rensa dem. Skär schalottenlök och fänkål i lite grova bitar. Skär vitlöken i skivor. Hetta upp oljan och fräs lökarna 12 minuter innan musslor och fänkål tillsätts. Vänd runt allt i grytan. Tillsätt chili, vin och persiljekvistar, spara bladen. Låt sjuda cirka 2 minuter, tills musslorna öppnat sig. Ta upp musslorna. Tillsätt grädden, koka ner tills 3 dl återstår. Smaka av buljongen med salt och peppar. Vänd ner musslorna i buljongen och strö över persiljebladen. Servera genast, gärna med bröd till.
Fotograf