Gott att servera som förrätt eller till fler personer som drinktilltugg. Dela sidfläsket och fördela purén på. Strö över kapris och shiitake och servera.
4 kronärtskockor
100 g sidfläsk
2 msk smör
4 vitlöksklyftor
200 g vita bönor
1 dl parmesan, riven
2 dl shiitakesvamp
peppar och citronsaft
körvel och persilja
kapris
Koka kronärtskockorna mjuka. Plocka av alla kronblad, och servera dem med sardell- och schalottenlöksvinägrett eller varför inte ett gott örtsmör. Smält smöret och bryn vitlöksklyftorna lätt. Skär sidfläsket i tunna skivor, lägg skivorna på plåt och stek på 200° tills de är knapriga; låt rinna av på papper.
Mixa kronärtskocksbottnarna med vitlöken, smöret och bönorna. Vänd ner parmesanosten och smaka av med peppar och citronsaft. Stek shiitake eller annan svamp. Lägg purén på tallrik, fördela sidfläsket och svampen samt avsluta med att strö över körvel, persilja och kapris.