En riktigt god lammpaté, fullspäckad med godsaker, har vi här. Den blir bara godare om den förbereds någon dag i förväg, och passar fint antingen till en god sallad eller som här: med smörstekt bröd och cornichoner.
Du behöver
1 stor gul lök
2 stora vitlöksklyftor
smör att steka i
500 g lammfärs
500 g fläskfärs
70 g bacon, hackad
2 dl örter, t ex persilja, timjan och oregano; hackade
1 1/2 dl grädde
1 dl vetemjöl
2 msk konc kalvfond
1 ägg
2 1/2–3 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 1/2 dl kalamataoliver, hälften svarta och hälften gröna; urkärnade och grovhackade
Tillbehör
cornichoner
oliver
smörstekt bröd
Portioner
6
Värm ugnen till 175°. Förbered en patéform på cirka 1 l och en större ugnsform som kan fungera som vattenbad till patéformen. Hacka lök och vitlök; stek det hackade mjukt i smör på svag värme. Mixa hälften av lamm- respektive fläskfärsen med hackad bacon, örterna och löken i en matberedare med knivar.
Lägg den mixade blandningen i en stor skål och blanda med resten av färsen, grädde, mjöl, kalvfond, ägg, salt och peppar. Arbeta degen ordentligt och vänd slutligen ner de hackade oliverna.
Provstek en bit av smeten och smaka av. Smörj patéformen med smör och bred ut patésmeten i formen. Täck med aluminiumfolie och ställ ner i vattenbadet. Baka i mitten av ugnen i cirka 1 1/2 timme. Ta upp patén ur formen, packa in den i plastfolie och låt den vila kallt i minst 8 timmar, men gärna till nästa dag. Skär patén i skivor och servera med cornichoner, oliver och gärna smörstekt bröd.
Lägg den mixade blandningen i en stor skål och blanda med resten av färsen, grädde, mjöl, kalvfond, ägg, salt och peppar. Arbeta degen ordentligt och vänd slutligen ner de hackade oliverna.
Provstek en bit av smeten och smaka av. Smörj patéformen med smör och bred ut patésmeten i formen. Täck med aluminiumfolie och ställ ner i vattenbadet. Baka i mitten av ugnen i cirka 1 1/2 timme. Ta upp patén ur formen, packa in den i plastfolie och låt den vila kallt i minst 8 timmar, men gärna till nästa dag. Skär patén i skivor och servera med cornichoner, oliver och gärna smörstekt bröd.
Vinförslag
99068 Morgon Côte de Py Domaine de la Bonne Tonne 2009, Beaujolais, Frankrike
Fotograf