En god vän jag har älskar sin karré långsambakad, och självklart har han helt rätt – det är fantastiskt. Karrén blir mycket saftig och får ett väldigt krispigt skal. Härligt också att ta till vara hela äpplet; ju mindre svinn desto bättre.
Du behöver

800 g fläskkaré
2 tsk timjan - torkad
salt och svartpeppar

äppel- och kålkompott

7 st äpplen - gärna ingrid marie
0.5 l savojkål - tärnad
1 st silverlök
Smör
1 msk grovkornig senap
2 st timjankvistar
salt och peppar

Portioner
4

Gnid in fläskkarrén med timjan, salt och peppar. Lägg karrén på galler och stek i ugn på 130° i cirka 5 timmar.

äppel- och kålkompott: Skala och skär fina tärningar av äpplena. Skal och övriga rester kokas mjuka i lite vatten, mixa och sila till en puré. Skär savojkålen grovt. Skär silverlöken fint. Stek äppelbitar, savojkål, timjan och lök på svag värme, tills äpplen och kål börjar mjukna. Blanda det stekta med senap och cirka 1 1/2 dl av äpplepurén. Låt allt bli varmt och smaka av med salt och peppar.

Servering: Skär karrén i skivor och servera med den varma äppel- och kålkompotten.

Fotograf