Linsgryta har oförskämt dåligt rykte. Den går snabbt att laga och mättar bra. Grytan erbjuder också ett bra sätt att använda upp grönsaks- och rotfruktsrester som ligger i kylen. Denna är smaksatt med rökt paprikapulver, spiskummin och malda korianderfrön.
Du behöver
2 dl röda linser
6 dl grönsaksbuljong
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 stor morot
1 röd paprika
1 huvud broccoli
1 1/2 tsk paprikapulver, rökt
1 tsk spiskummin
1 1/2 tsk koriander, mald
salt och peppar
rapsolja
2 dl gräddfil
Portioner
4
Riv moroten på den grova sidan på ett rivjärn. Finhacka lök och vitlök. Skär paprikan i små tärningar. Dela broccolin i mindre bitar. Svetta alla grönsaker i olja. Tillsätt linser, buljong och kryddor; låt sjuda cirka 20 minuter. Smaka upp med salt och peppar. Servera med gräddfil.
Fotograf