Mangold är en underskattad grönsak. Jag uppskattar verkligen den lite lätt jordiga smaken. Just den smaken fungerar så bra med fettet från en korv eller skinka. tillsammans med sojan blir den synnerligen elegant.
Du behöver

400 g mangold,
små späda blad i olika färger
50 g smör
vitlök, riven
2 msk krondill, blommor och dill
50 g torkad lammkorv, tunt skuren
50 g lagrad hårdost,  nt riven
salt och svartpeppar

Dressing
2 msk lammfond, hårt reducerad
2 msk japansk soja
1 msk stekfett (gärna fett som runnit av majskolvarna eller smält fett från korvarna)

Portioner
4
Blanda smöret med vitlök. Grilla mangolden snabbt, pensla med vitlökssmöret under tiden. Lyft över mangolden på en plåt och låt den dra någon minut, vänd runt den med dill och blommor. Ljumma korven på en plåt ovan grillen. Blanda dressingen av lammfond, soja och stekfettet direkt på korvplåten. Fördela mangolden på ett fat och riv över osten, toppa med korv och dressing. Krydda med salt och svartpeppar.
Fotograf