Selleri och ljummen äggula är toppen. Själva blasten från rotfrukten är som en förstärkning på sellerin. Lite ettrig i smaken, men när den mjuknar så mildras den och blir superelegant.
Du behöver
4 sellerihuvuden, riktigt små och fina eller 1 stort delat i bitar
salt
smör
enbärsris
Blast och ägg
2 dl selleriblast, rengjord
2 msk vitlökssmör (smör blandat med riven vitlök)
4 äggulor, ekologiska och rumstempererade
2 msk brynt smör, ljummet
salt
4 tsk havssalt
6 enbär
Koka sellerin mjuk i smörat, saltat vatten. Klipp en liten ruska enbärsris till varje sellerihuvud. Lägg riset på grillen och placera sellerin ovanpå; grilla sellerin med stängt lock, så att den röks lätt. Klyfta sellerin och pensla med smör. Salta.
blast och ägg: Fräs blasten i vitlökssmöret och 1 tsk vatten tills den mjuknar. Salta. Låt droppa av lätt på papper. Rör äggulorna med det brynta smöret, salta.
Stöt havssaltet med enbären till ett fint pulver.
Servering: Lägg upp rotsellerin, ringla ut äggulan. Fördela selleribladen och strö ut de stötta enbären. Lägg gärna på en ny enbärskvist vid servering.
Stöt havssaltet med enbären till ett fint pulver.
Servering: Lägg upp rotsellerin, ringla ut äggulan. Fördela selleribladen och strö ut de stötta enbären. Lägg gärna på en ny enbärskvist vid servering.
Fotograf