
En bit ost gör middagen komplett. Lägg lite extra tid vid valet av sort. Oviken har fantastiska ostar och hittar du inte Magna, be att få provsmaka i ostdisken för att få en som du verkligen gillar.
Tomatmarmeladen kan du göra 1 vecka innan den ska serveras. De karamelliserade nötterna kan göras 3–4 dagar i förväg. Tänk på att de ska stå i rumstemperatur fram till servering. Förbered också genom att skära osten i bitar dagen innan.
Tomatmarmeladen kan du göra 1 vecka innan den ska serveras. De karamelliserade nötterna kan göras 3–4 dagar i förväg. Tänk på att de ska stå i rumstemperatur fram till servering. Förbered också genom att skära osten i bitar dagen innan.
Du behöver
200 g grönmögelsost, gärna Magna från Oviken
Karamelliserade nötter
2 dl mandel, valnötter och solroskärnor
3 msk socker
1 nypa salt
Tomatmarmelad
1/2 kg körsbärstomater
200 g socker
1/2 dl äppelcidervinäger
1 vaniljstång
Tillbehör
1/4 fänkål, hyvlad
citronzest
citronsaft
röd ängssyra och amarant
Tomatmarmelad: Dela tomaterna. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg alla ingredienser i en kastrull, inklusive vaniljstången. Koka tills det får en marmeladkonsistens. Smaka av med socker och vinäger. Ta upp vaniljstången.
Karamelliserade nötter: Smält sockret i en panna. Vänd ner nötter, mandel och kärnor; salta lite. Lägg upp på tallrik och låt svalna.
Servering: Kom ihåg att ta fram osten i god tid före servering så att den hinner bli rumstempererad. Hyvla fänkålen tunt och blanda med citronzest- och saften. Lägg upp ost, tomatmarmelad, nötblandning, fänkål samt örter på tallriken.
Karamelliserade nötter: Smält sockret i en panna. Vänd ner nötter, mandel och kärnor; salta lite. Lägg upp på tallrik och låt svalna.
Servering: Kom ihåg att ta fram osten i god tid före servering så att den hinner bli rumstempererad. Hyvla fänkålen tunt och blanda med citronzest- och saften. Lägg upp ost, tomatmarmelad, nötblandning, fänkål samt örter på tallriken.
Fotograf