
Du behöver
1 kg räkor, med skal
rapsolja
1 gul lök
1 morot
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
1 lagerblad
3 timjankvistar
5 vitpepparkorn
2 dl vitt vin
3 dl grädde
1 fänkål
4 salladslökar
1 citron, skalet
dillvippor
4 port pasta av valfri sort
Portioner
4
Skala räkorna, spara skalen. Dela den gula löken, vitlöken och moroten i mindre bitar. Hetta upp rapsoljan och fräs räkskal, tomatpuré, lökar och morot. Tillsätt kryddorna, därefter vinet och slå på vatten tills det täcker. Låt sjuda i 15 minuter; skumma hela tiden under kokningen. Ta av från värmen och låt stå och dra i 15 minuter. Sila.
Koka ihop räkbuljongen tills 2 dl återstår. Tillsätt grädde och låt vätskan koka ihop till 2–3 dl. Koka pastan. Red eventuellt av såsen tills den får en krämighet som gör att den fastnar på pastan. Skär under tiden ner fänkålen i tärningar och salladslöken tunt; vänd ner detta i såsen precis före servering, smaka av med salt och peppar. Riv citronskal över och plocka över dill.
Koka ihop räkbuljongen tills 2 dl återstår. Tillsätt grädde och låt vätskan koka ihop till 2–3 dl. Koka pastan. Red eventuellt av såsen tills den får en krämighet som gör att den fastnar på pastan. Skär under tiden ner fänkålen i tärningar och salladslöken tunt; vänd ner detta i såsen precis före servering, smaka av med salt och peppar. Riv citronskal över och plocka över dill.
Fotograf