Du behöver
150 g pata negra-skinka, finhackad
25 g smör eller margarin
25 g + 1 dl vetemjöl
2 dl mjölk
ett par kvistar citrontimjan
1 vitlöksklyfta
1/2 schalottenlök, skivad
1 ägg, uppvispat
3 dl pankoströbröd
salt
Portioner
4
Gör en béchamel genom att koka upp mjölken med schalottenlök, vitlök och citrontimjan. Sila därefter mjölken. Smält smöret och rör i 25 g mjöl. När mjölet och smöret gått ihop, häll i mjölken lite i taget. Låt småputtra under omrörning i cirka 10 minuter. Smaka av med salt.
Rör ihop béchamelsåsen med skinkan och ställ in i kyl. När smeten kallnat, rulla små bollar och frys in. När bollarna är helt frusna, dubbelpanera dem i mjöl, ägg och sedan pankoströbröd.
Servering: Fritera bollarna gyllenbruna i 180° olja. Låt rinna av på hushållspapper och salta lätt.
Rör ihop béchamelsåsen med skinkan och ställ in i kyl. När smeten kallnat, rulla små bollar och frys in. När bollarna är helt frusna, dubbelpanera dem i mjöl, ägg och sedan pankoströbröd.
Servering: Fritera bollarna gyllenbruna i 180° olja. Låt rinna av på hushållspapper och salta lätt.
Vinförslag
7404 Langlois Crémant de Loire Brut, Loiredalen, Frankrike 129:–
Fotograf