I denna rätt kommer syran från lite olika håll: från harsyran, ingefäran och äpplet, liksom från vinägretten, som passar bra till de milda pilgrimsmusslorna. Prova gärna att servera detta med havskräftor eller blåmusslor istället för pilgrimsmusslor.
Du behöver
12 pilgrimsmusslor
4 msk olivolja
Harsyredressing
2 msk harsyra, röd eller grön
1 äpple
1 1/2 msk ingefära, finriven
salt och peppar
2 skivor rågbröd
4 rädisor
12 gurklängder
Dekoration
harsyra, grön eller röd
Portioner
4
Harsyredressing: Skär äpplet i små tärningar. Finhacka harsyran. Riv ingefäran och blanda med olivoljan; smaka upp med salt och peppar.
Skär rågbrödet i stavar, ringla över lite olivolja och rosta stavarna i 200° varm ugn i 7–10 minuter; dela dem sedan i mindre bitar. Skär rädisorna och gurkan tunt på en mandolin, eller använd en osthyvel eller potatisskalare istället. Stek musslorna i grillpanna eller vanlig panna; salta och peppra. Lägg musslorna direkt på tallrik. Rulla ihop gurkorna och fördela tillsammans med rädisorna och rågbrödet. Fördela harsyredressingen och avsluta med lite salt, peppar och harsyra.
Skär rågbrödet i stavar, ringla över lite olivolja och rosta stavarna i 200° varm ugn i 7–10 minuter; dela dem sedan i mindre bitar. Skär rädisorna och gurkan tunt på en mandolin, eller använd en osthyvel eller potatisskalare istället. Stek musslorna i grillpanna eller vanlig panna; salta och peppra. Lägg musslorna direkt på tallrik. Rulla ihop gurkorna och fördela tillsammans med rädisorna och rågbrödet. Fördela harsyredressingen och avsluta med lite salt, peppar och harsyra.
Vinförslag
Vinförslag: 6430 Gardo & Morris Riesling 2011, Cantebury, Nya Zeeland 99:-
Fotograf