Här används bondbönor både i fyllningen och som tillbehör som blandas med äpple, mynta, vitlök, citron och brynt smör. Att göra egen ravioli är verkligen värt tiden. Oslagbart gott!
00-mjöl är en italiensk mjölsort som lämpar sig bäst till pasta. Italienska mjölnare använder sig av ett graderingssystem baserat på nollor, där 0 är ganska grovt, 000 mycket fint och 00 fint. Dessutom anpassas mjölsorterna till olika typer av användning beroende på vetesorterna som ingår. Det finns 00-mjöl till både bakning och pasta, men det är olika sorter. Det du behöver är ett mjöl till pasta, vilket de flesta importerade 00-mjölsorter är. I brist på 00-mjöl så använd ett annat fint mjöl som inte är proteinrikt. Om du däremot gör pasta utan ägg behövs ett starkare (mer proteinrikt) mjöl så att det klarar av att forma glutentrådar på egen hand.
00-mjöl är en italiensk mjölsort som lämpar sig bäst till pasta. Italienska mjölnare använder sig av ett graderingssystem baserat på nollor, där 0 är ganska grovt, 000 mycket fint och 00 fint. Dessutom anpassas mjölsorterna till olika typer av användning beroende på vetesorterna som ingår. Det finns 00-mjöl till både bakning och pasta, men det är olika sorter. Det du behöver är ett mjöl till pasta, vilket de flesta importerade 00-mjölsorter är. I brist på 00-mjöl så använd ett annat fint mjöl som inte är proteinrikt. Om du däremot gör pasta utan ägg behövs ett starkare (mer proteinrikt) mjöl så att det klarar av att forma glutentrådar på egen hand.
Du behöver
400 g mjöl, Tipo 00 (eller annat mjukt finmalet vetemjöl)
4 ägg
Fyllning
1/2 dl myntablad
1 1/2 dl ricotta
2 dl bondbönor, skalade och kokta
3 dl parmesanost, riven
1/2 citron, rivet skal
Servering
2 äpplen
1/2 dl myntablad
1 dl bondbönor, skalade och kokta
1 vitlöksklyfta
100 g smör
1/2 citron, skal och saft
salt och peppar
Portioner
4
Blanda mjöl och ägg i en mixer och mixa ihop till en fin pastadeg. Slå in degen i plastfilm och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
Fyllning: Mixa myntablad med ricotta, bönor, parmesan och citron. Fyllningen ska vara ganska fast i konsistensen.
Dela degen i 4 bitar. Kavla sedan en degbit i taget i en pastamaskin. Börja i det yttersta läget och jobba dig ner, steg för steg, tills den tunnaste tjockleken på pastan nåtts. Lägg sedan arken med pasta på ett bakbord och lägg ut 1 msk av fyllningen till varje ravioli på arket med 5 cm mellanrum. Pensla pastaarket med vatten runt om fyllningen och lägg över ytterligare ett ark med pasta; nyp åt så att fyllningen hålls inne med hjälp av pastan och försök få ut överflödig luft så att pastan inte spricker. Stansa sedan ut rundlar. Koka upp rikligt saltat vatten och koka sedan pastan i detta i 3–4 minuter.
Servering: Bryn smöret i en kastrull tills det har fått en gyllene färg och nötaktig doft. Skala vitlöken och skär den i tunna skivor. Skär äpplet i tunna skivor och stek dem lätt i en klick smör. Tillsätt bondbönorna och vitlök; fräs ytterligare någon minut. Blanda ner pastan ihop med äpplet och bondbönorna, hacka över lite mynta, ringla över det brynta smöret och riv över lite citronskal samt pressa över citronsaften. Smaka av med salt och peppar.
Fyllning: Mixa myntablad med ricotta, bönor, parmesan och citron. Fyllningen ska vara ganska fast i konsistensen.
Dela degen i 4 bitar. Kavla sedan en degbit i taget i en pastamaskin. Börja i det yttersta läget och jobba dig ner, steg för steg, tills den tunnaste tjockleken på pastan nåtts. Lägg sedan arken med pasta på ett bakbord och lägg ut 1 msk av fyllningen till varje ravioli på arket med 5 cm mellanrum. Pensla pastaarket med vatten runt om fyllningen och lägg över ytterligare ett ark med pasta; nyp åt så att fyllningen hålls inne med hjälp av pastan och försök få ut överflödig luft så att pastan inte spricker. Stansa sedan ut rundlar. Koka upp rikligt saltat vatten och koka sedan pastan i detta i 3–4 minuter.
Servering: Bryn smöret i en kastrull tills det har fått en gyllene färg och nötaktig doft. Skala vitlöken och skär den i tunna skivor. Skär äpplet i tunna skivor och stek dem lätt i en klick smör. Tillsätt bondbönorna och vitlök; fräs ytterligare någon minut. Blanda ner pastan ihop med äpplet och bondbönorna, hacka över lite mynta, ringla över det brynta smöret och riv över lite citronskal samt pressa över citronsaften. Smaka av med salt och peppar.
Fotograf