Även en pasta carbonara blir sofistikerad i höstskrud. Scamorzans rökiga smak ersätter fläsket och tillför tillsammans med saffranet ett djup åt smakerna. under senhösten går det även att använda trattkantareller.
Du behöver

400 g pappardelle eller tagliatelle
4 äggulor
4 dl vispgrädde
50 g scamorza, riven
1 l kantareller, färska
1 pkt saffran (1/2 g)
salt och svartpeppar

Servering
4 äggulor
extra scamorza
smör till stekning

Portioner
4
Koka pastan al dente i en stor kastrull med lättsaltat vatten, någon minut kortare tid än angivelsen på paketet. Stöt saffranet i mortel tillsammans med några korn salt. Lös upp saffranet i grädden. Stek kantarellerna först i torr, het panna, sedan med en klick smör så att de får en vacker färg. Häll pastan i ett durkslag och skaka noga bort vattnet innan pastan hälls tillbaka i kastrullen. Sänk temperaturen till medelvärme. Tillsätt saffransgrädde, riven scamorza och 4 äggulor. Rör runt med en trägaffel tills såsen tjocknat. Smaka av med salt. Servera pastan ångande het på tallrik med kantarellerna, extra scamorza och extra äggulor att blanda ner. Strö över nymald svartpeppar.
Fotograf