Detta är en soppa som jag åt för första gången i Trentino i norra Italien, hos en äldre dam som drev en trattoria på landsbygden. Den gången serverades soppan med hyvlad parmesan och olivolja ringlad över. Då vår egen bruna böna oftast och endast är förknippad med sirap och ättika, delger jag er denna variant med kyckling, lagrad ost och olivolja. En perfekt soppa i vinterrusket.
Du behöver

1 hel kyckling
1-2 lökar
5-7 dl rotfrukter, skurna
vitlök, efter smak
1 knippe timjan 
1-2 lagerblad
salt

Soppa
200 g bruna bönor, torkade
1–1,3 l kycklingbuljong
salt och peppar

Servering
100 g lagrad ost
olivolja

Portioner
4
Blötlägg bönorna över natten i 1 liter kallt vatten.

Buljong och kött: Skär bröst och lår från kycklingen. Koka skrovet med lite lök, rotfrukter, vitlök, timjan, lagerblad och salt; låt brösten koka med de första 20 minuterna, lägg sedan i låren och koka i ytterligare 15 minuter. Ta upp kycklingköttet (lår och bröst) och spara. Låt därefter skrovet koka sakta i några timmar. Sila buljongen. Detta kan göras dagen före.

Soppa: Koka de blötlagda bönorna i buljongen; koka stilla under lock tills bönorna mjuknar. Vispa runt så att en del bönor mosas och reder soppan. Är den för tjock så späd med buljong om du har, eller vatten. Smaka av med salt och peppar.

Servering: Servera soppan med kycklingköttet i bitar, tunt hyvlad lagrad ost i samt ringlad olja över. Tänk på att alltid ha varma sopptallrikar. Lite persilja över fungerar också. Smaklig spis!
Fotograf