Inspirationen är tydlig, salade niçoise, men tonfisken är utbytt mot torsk och senapsvinägretten mot brynt sardellsmör. Först bryner du smöret och lägger sedan i sardellerna. Om du vill kan du hacka hälften av sardellerna. Att hyvla parmesan över skulle också vara gott.
Du behöver
500 g potatis, kokt
4 ägg, kokta
500 g torsk med skinn
100 g haricots verts
2–3 dl körsbärstomater, gärna olika sorter
20 svarta oliver
2 msk kapris
peppar
Brynt sardellsmör
100 g smör
8 sardellfiléer
Portioner
4
Koka potatisen, äggen och haricots vertsen. Dela torsken i mindre bitar och bryn den i panna med skinnsidan nedåt tills skinnet fått en fin krispig yta. Vänd och stek fisken färdig på svag värme. Dela tomaterna, potatisen, äggen och haricots vertsen.
Brynt sardellsmör: Smält smöret och låt det få en gyllene färg. Skär sardellerna i grova bitar och lägg ner i smöret. Låt allt bli varmt.
Servering: Lägg upp torsk, ägg, potatis, tomater, haricots verts och tomater. Strö över kapris och oliver. Peppra. Slå över sardellsmöret. Servera gärna med en grönsallad vid sidan av.
Brynt sardellsmör: Smält smöret och låt det få en gyllene färg. Skär sardellerna i grova bitar och lägg ner i smöret. Låt allt bli varmt.
Servering: Lägg upp torsk, ägg, potatis, tomater, haricots verts och tomater. Strö över kapris och oliver. Peppra. Slå över sardellsmöret. Servera gärna med en grönsallad vid sidan av.
Vinförslag
2106 Lindemans Bin 65 Chardonnay 2013, South Eastern Australia, Australien 75:–
Fotograf