Frasigt, lent och spänstigt möts i en och samma rätt. Utöver smörkokta morötter serveras spenat med citrus till.
Du behöver

4 bitar torskfilé (160–180 g)
2 msk smör
salt och peppar

Vitvinssås
1 morot
1 gul lök
1 msk smör
3 dl vitt vin
1 tärning grönsaksbuljong
2 dillkvistar
2 dl grädde
salt och peppar

Smörkokta grönsaker
6 morötter
6 salladslökar
1 vitlöksklyfta
3 msk smör
½ citron
vatten
salt

Spenat
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
1 paket bladspenat (100 g)
½ citron
salt och peppar

Servering
ris

Portioner
4
Vitvinsås
Skala moroten och löken. Dela i grova tärningar. Hetta upp smör i en kastrull och stek grönsakerna så att de blir lite mjuka men inte tar färg. Slå på vitt vin och lägg i buljongtärningen samt dillkvistarna, låt puttra i 15 minuter. Sila av grönsakerna, slå tillbaka vätskan i kastrullen och tillsätt grädden. Låt såsen reducera något så att den blir lite krämigare i konsistensen. Smaka av med salt och peppar.

Smörkokta grönsaker
Skala morötterna och klyfta dem i fyra delar. Dela salladslöken i två delar. Hacka vitlöken, smält smöret i en kastrull och stek morötterna och salladslöken så att de får lite färg. Tillsätt vitlöken och pressa över citron. Tillsätt vatten och salt, låt morötterna sjuda tills de blir mjuka i ca 15 minuter.

Spenat
Skala och hacka vitlöken, hetta upp smöret i en panna och stek vitlöken mjuk i smöret. Tillsätt spenaten och pressa över citronen, slunga spenaten några gånger i den heta pannan så att den mjuknar. Smaka av med salt och peppar

Salta och peppra fisken på båda sidor. Hetta upp smör i en stekpanna, stek fisken 3–4 minuter på varje sida, när du trycker på fisken ska den lätt falla isär i fina glansiga bitar.
Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Fotograf