Wij Trädgårdar

Från jord till bord, brukar det heta. I Wij Trädgårdskök, Ockelbo, är detta precis vad det handlar om.
- Det allra roligaste att odla är nog kål, vilket jag vet att Pär också uppskattar, säger Frida Mörnerud, trädgårdsmästare.

För fem år sedan påbörjade Lars Krantz arbetet med att utveckla trädgårdarna runt Wij i Ockelbo. Trädgårdsmästare Krantz har tidigare gjort sig känd för sitt stora arbete med Rosendals Trädgård i Stockholm. Han fann en ny utmaning i att sätta Ockelbo på trädgårdskartan. ?Man blir mätt även om det smakar gott, vilket det gjorde med Rosendal. Jag behövde något nytt att utveckla efter 20 år där. Wij och Ockelbo blev en perfekt uppgift att ta tag i och lyfta fram. Området är lite bortglömt och det har varit en utmaning att lyckas. Vi har kommit en bra bit på vägen och här finns stora visioner.?

Lars Krantz har vänt lite på sina begrepp. När han arbetade i Stockholm tog han ?landet till staden?, nu blir det tvärtom. - Jag vill få ut folket från städerna så de får se sig om och hur mycket vi har att erbjuda. Här finns historia, men den är inte mycket värd om folk inte kommer ut och upplever den.? Det är väl så sant som det är sagt. Kan man dessutom, som de gör på Wij, förena trädgårdens glädje med ett bra kök där råvarorna tas om hand så är det extra värdefullt.

Kökets utveckling på Wij har varit stor de senaste två åren. Förra året kom Pär Johansson hit och med sig i bagaget hade han gedigna erfarenheter och kunskaper om hur man lagar bra mat. Pär är uppvuxen i Söderhamn några mil norr om Ockelbo och har efter utbildning på Grythyttan och många års turnerande, bland annat på några av de bästa krogarna i Stockholm och Oslo, återvänt till sina hemtrakter. ?Jag vill göra något för gastronomin i Hälsingland och Gästrikland och hjälpa den uppåt.

Wij Trädgårdskök är en fantastisk möjlighet. Att varje dag få in backar med grönsaker från våra ekologiska odlingar är ett enormt privilegium. Vi har under de två år jag varit här ökat antalet gäster i restaurangen markant, mycket tack vare vår goda mat. Vi har kommit långt, men jag har mycket kvar på min önskelista. Vi vill utöka köket och restaurangen ännu mer så vi kan ta emot alla gäster som vill äta här.?
Den spektakulära byggnad som restaurangen ligger i var från början bruksmässen, så de som förr arbetade på verken i trakten har ätit åtskilliga tusen portioner här.

Pär har även en önskelista på råvaror som han vill ska odlas. ?Överst på den ligger just nu jordgubbar, som vi inte har. Jag får tjata mer på Frida så hon tar fram det.? Det kan man förstå, jordgubbar är ju starkt förknippade med den svenska sommaren. Annars tillhör olika kålsorter Pärs favoriter om han ska välja något ur det digra förrådet av råvaror.

Frida som Pär pratar om är Wijs trädgårdsmästare Frida Mörnerud. Hon har under detta sitt första år på Wij bland annat utvecklat köksträdgården, men är också delaktig i de andra trädgårdar som finns här. I år, till 300-årsfirandet av Carl von Linnés födelse, har en ny trädgård anlagts. Sedan tidigare finns också rosenträdgården, designad av Simon Irvine och den av Ulf Nordfjell designade ?Skogens trädgård? för att nämna några delar av Wij Trädgårdar. En guidad visning är att rekommendera, då får man med sig mer hem.

Denna gång intresserar vi oss mest för köksträdgården. Under Fridas trädgårdsmästarutbildning gjorde hon ett specialarbete om de engelska och fascinerande viktorianska trädgårdarna. ?Den resan och det arbetet gav mig mycket inspiration och tankarna från den tiden är moderna även idag. Det går inte att bygga en viktoriansk trädgård över en natt, men jag har med mig mycket idéer och arbetet har ju knappt börjat?, berättar hon. Vi fortsätter vår promenad utmed den avlånga köksträdgården, som förutom rader av potatis, selleri, vaxbönor, dill och mycket mer också innehåller blommor. ?Förutom att förse köket med grönsaker ska vi också förse dem med blommor till restaurangen och kaféet. En del av blommorna har Pär även använt i matlagningen, det är roligt!? All odling är givetvis helt ekologisk. Som näringskälla till jorden och grönsakerna används hästgödsel och kompost.

?Det allra roligaste att odla är nog kål, vilket jag vet att Pär också uppskattar. Men det är samtidigt det jobbigaste att odla, för det kan hända mycket på vägen. Det är många som tycker om kål, till exempel kålfjärilens larver som är glupska. De första veckorna efter att jag planterat ut kålen vill jag knappt kännas vid den och tittar nästan bort när jag går förbi.? Fridas ?kålångest? har som tur är gått över, och i trädgårdslandet stoltserar ett antal olika kålsorter, som Pär kommer att ta hand om när julen närmar sig.

Det är imponerande rader med grönsaker och sallader vi får beskåda och som hobbyodlare kan man inte bli annat än inspirerad av Fridas och hennes kollegors arbete. Här finns mycket yrkesstolthet.
Vilken är då din egen favoritgrönsak? ?Det är dill, nej, det är purjolöken ? eller vänta lite, det är kronärtskockan, hur kunde jag glömma den? Fast skockorna kommer vi nog att äta upp själva. Pär får klara sig utan dem, men det vet han inte om ännu!? Nu är det offentliggjort, så Pär får väl prata snällt med trädgårdsmästaren för att få upp sin ranson till köket.

Av Fredric Bengtsson
Foto David Back