_L7Y8490

Fikonbaguetter

Ingredienser
350 g vetemjöl
150 g grahamsmjöl
400 g levain
325 g vatten (3,25 dl)

160 g torkade fikon, blötlägges innan och skäres i små bitar


Häll alla ingredienserna förutom saltet och fikonen i degbunken. Knåda degen på låg hastighet i 13 minuter. Tillsätt saltet, höj hastigheten och knåda degen seg och elastisk i 7 minuter, tillsätt fikonen mot slutet.

Lägg degen i en inoljad plastbunke med lock och låt vila i 170 minuter.

Väg upp degen i bitar om 350 g. Vik som ett treslag och låt vila i 15 minuter. Rulla ut till plåtens längd. Sätt baguetterna på mjölad bakduk och dra upp tyget mellan varje bröd. Dofta över mjöl och täck med bakduk. Låt jäsa till dubbel volym i cirka 120 minuter.

Sätt ugnen på 250°. Lägg över baguetterna på plåt och snitta tre snitt. Sätt in i ugnen och spruta in vatten med en blomspruta. Sänk temperaturen till 200° efter 5 minuter. Bakas i 30 minuter.

Fotograf: David Back