Beet it!

Äntligen ser vi betälskare en större variation av sorter och smaker i handeln. Anna Billing ger dig tre härliga recept på betan.

Frisk rödbetssoppa med salvia, valnötter och pecorino

frisk_rodbetssoppa2
Rödbetssoppa måste inte per definition innebära borsjtj. Faktum är att den här slätmixade varianten, där citronen och fårosten dämpar den jordiga tonen, är ett säkrare kort för den som inte är en övertygad rödbetsälskare.

Nordisk tabbouleh med marinerade polkabetor

tabbouleg_med_marinerade_polkabetor2
Den randiga varianten på vitbeta, som vi kallar polkabeta eller polkagrisbeta, utvecklades under 1800-talet i den norditalienska staden Chioggia, vilken har fått ge namn åt betan på engelska. Att öppna en polkabeta är något av ett lotteri, eftersom färgmarkeringarna varierar kraftigt. Likaså innehåller den både gult och ceriserött pigment, som gärna flyter samman och missfärgar det vita köttet vid kokning. Då är ugnsbakning att föredra, men det bästa sättet är ändå rå beta, snabbmarinerad i ljus vinäger och olja en stund.

Saftig rödbets- och chokladtårta med gammaldags chokladglasyr

rodbets_och_chokladtarta2
I den här kakan kombineras rödbetan med bästa sällskapet: kakao. Resultatet blir en oerhört saftig och mör kaka med djup smak av de kokta, pureade rödbetorna. Glasyren görs även den på kakao, inte mörk choklad, och är densamma som täcker en klassisk Kievtårta. Garnera med krispiga granatäppelkärnor, färska björnbär och hackade pistaschmandlar.

Fotograf David Back