_L7Y8727

M/S Europa

Lyxkryssaren M/S Europa anlände Stockholm en dag i september. Vi mönstrade på och upplevde en kväll utöver det vanliga.

Det finns otaliga sätt att fira semester på och lika många möjligheter att finna gastronomiska utsvävningar i kombination. Vill man unna sig något utöver det vanliga och samtidigt få en kulinarisk resa med det lilla extra kan M/S Europas årliga gastronomiafton ?Europas Beste? vara ett bra alternativ. Arrangemanget flyttar varje år till en ny stad och kommande år kommer det att gå av stapeln i Antwerpen. Årets upplaga var i Stockholm vid Skeppsbron, där lyxkryssaren lagt till för att ge sina passagerare en dag i Stockholm samtidigt som det var en möjlighet för ?folk på land? att köpa en biljett till de 21 gastronomiska utställarna ombord.

M/S Europa har plats för drygt 400 passagerare och är en av de lyxkryssare som alltid rankas som en av de bästa, år efter år. Fartyget är magnifikt på många sätt: vackert inrett och med service på högsta nivå samt fyra restauranger som ger den gastronomiska resenären många möjligheter. För övrigt finns här en del andra sysselsättningar om man önskar aktivera sig under en resa. Förutom gym och spa-anläggning med alla tänkbara behandlingar kan man ombord finslipa golfsvingen med kryssarens golfpro. Givetvis kan man också spela det för lyxkryssare obligatoriska spelet shuffleboard. Detta är bara ett smakprov på vad man kan företa sig mellan måltiderna ? eller varför inte bara sitta på soldäck vid poolen och njuta av utsikten?

En av årets höjdpunkter ombord är just arrangemanget ?Europas Beste?. Till denna speciella kväll bjuder stjärnbeströdda köksmästare, vinmakare, chokladtillverkare och ostproducenter in för att förse gästerna med upplevelser. Uppe på Lidodäck byggs det med Gaggenaus hjälp upp köksstationer, där köksmästarna och deras kockar kan laga och servera rätter ur sin breda repertoar. Runt hela däcket står alla inblandade och bjuder på sina specialiteter. Det blir med andra ord en sagolik vandring på däcket, där man går runt och hämtar rätter och parar ihop dessa med passande viner. För den som vill förkovra sig finns det då också möjligheter att prova nya kombinationer av mat och dryck.

Till årets upplaga i Stockholm hade en rad tyska kockar mönstrat på. Den kanske störste av dem alla var trestjärnige Dieter Müller från restaurangen med samma namn på Schlosshotel Lerbach. Denne man är en institution i tysk gastronomi och med ombord fanns också tre av hans tidigare kockar, numera krögare på egna restauranger och försedda med två stjärnor var i Guide Michelin. ?Jag har varit med länge i branschen och bidragit med mycket. Vi har i Tyskland arbetat hårt med vår mat för att bli konkurrenskraftiga, och jag tycker att man i övriga Europa ser ner på vår gastronomi. Det känns lite tråkigt, eftersom vi håller väldigt hög kvalitet. Jag har nu utvecklat en ny meny, en amuse-bouche-meny med massor av smårätter och sju olika desserter. Den har blivit mycket väl mottagen och omtyckt?, berättar Dieter Müller när vi träffar honom över en öl efter en svettig dag ombord. Att tysk gastronomi inte får den uppmärksamhet som de själva tycker de förtjänar bekräftas av den svenske kocken Fredrik Robertsson, som arbetar hos Sven Elverfeld på tvåstjärniga Aqua i Wolfsburg. ?Sven står för ett modernt kök och har ständigt nya idéer om hur maten ska utvecklas.?
Bland de övriga köksmästarna på plats kan Karlheinz Hauser från välrenommerade Seven Seas i Hamburg nämnas.

Från södra Tyskland har Christian Jürgens från restaurang Kastell på Burg Wernberg tagit sig till Stockholm för denna kväll. Han driver en anläggning med ett väl utvecklat kök som har rötterna i det lokala arvet. På området finns också en golfbana; golf och bra gastronomi är en utmärkt kombination, i alla fall för golfaren.
M/S Europas egen gastronomi är av mycket hög standard, och köksmästare Fritz Pichler med stab har fyra restauranger att serva, alla med olika inriktning. ?Vi har många passagerare ombord som alla har väldigt höga krav, inte bara på bra service utan också på maten. De gäster som är ombord en längre tid har ofta önskningar om att få sina egna favoriträtter serverade. Det är vår uppgift att tillgodose dessa önskningar och vara tillmötesgående. Det kan ibland ställa till problem när vi ligger ute på längre seglingar. Men än har vi inte misslyckats med denna del av vårt arbete. Vi har bra kontakter för att proviantera i alla hamnar vi går till och vi har inte stött på det omöjliga än?, säger han med stolthet. Själva köket, som ligger en bra bit ner bland fartygets våningar, är stort och välorganiserat. Aktiviteten är igång dygnet runt här då båten har 24-timmarsservice till sina passagerare.
Bland vinproducenterna på plats är Loosen en starkt namn med Riesling-viner som gjort sig kända. Ombord kan man prova några av deras olika varianter mot varandra.

Allt ombord denna kväll ? från Gaggenaus tillfälliga kök och köksmästare till vinutställare, service och underhållning i form av Hot Chocolate ? håller väldigt hög kvalitet, och med tanke på att kockarna som är ombord ?spelar på bortaplan? märks det att de är fullblodsproffs.

———-
Ett urval av deltagande köksmästare och deras rätter

Dieter Müller, restaurang Dieter Müller på Schlosshotel Lerbach i Bergisch Gladbach utanför Köln
Piggvar- och laxrullad i örter serverad med linser och senapssås

Christian Jürgens, restaurang Kastell på Burg Wernberg i Wernberg-Köblitz nordost om Nürnberg
Rådjurssadel med cranberry-peppersås

Sven Elverfeld, restaurang Aqua i Wolfsburg öster om Hannover
Pilgrimsmussla med kalvhuvud i gelé, blomkålspuré och bourgogne nage

Karlheinz Hauser, restaurang Seven Seas i Hamburg
Glaserat ankbröst med anklever, kanderad citron och spenat

Fritz Pichler, M/S Europa
Mousse på rökt hälleflundra samt lax med oscietrekaviar och brioche