
Skiva lök rätt och lätt
Med rätt teknik blir det lättare att skära löken och du kommer snart att bli snabb med kniven. Magnus Albrektsson guidar dig.
2. Skär bort toppen av löken där plasten vuxit.
4. För att undvika att skär dig i fingertopparna. Böj in dem lätt och låt knivbladet vila mot knogarna. Här bestämmer du hur tunt eller tjockt du vill skära bara genom att flytta fingertopparna och låta kniven följa med.
5. Det är viktigt att du väljer en kniv som passar dig och att du kan ha hela handen runt handtaget. När du skär ska du arbeta med främre delen av kniven och ha tumme och pekfinger om var sida om knivbladet för bäst stabilitet.
6. Dela löken på hälften. Nu ser du hur löken sitter ihop i roten och varför det är viktigt att du inte skär bort hela.
Finskuren lök
2. Vänd på kniven och skär ett snitt in till roten.
3. Skär sedan tvärs över och här bestämmer du hur finskuren lök du vill ha.
Skivad lök på två sätt
1. Börja vid toppen och skär tunna skivor. Arbeta dig ner till roten. När du skär av fibrerna i löken kommer löken smälta mycket lätt och nästan försvinna när den tillagas. Därför passar denna typ av skivor till Biff med lök eller Löksoppa.
1. Skär bort roten.
2. Skär skivor längs med löken från botten till toppen. Dessa lökskivor blir mycket mer hållbara då fibrerna hålls mer intakta när du skär längsmed istället för att skära av dem. Passar bra till lökmarmelad och som picklade.