Anklåren blir oerhört möra och smakrika i denna confit. Den långa koktiden får verkligen göra underverk med köttet. Här serveras det med vårens små lökar och passar utmärkt som förrätt.
Du behöver

2 anklår
1 msk socker
1 msk salt
1/2 l ankfett
1 morot
1 palsternacka
1 gul lök
timjan
lagerblad
6 savojkålsblad, förvällda

Servering
4 röda pärllökar
4 gula pärllökar
4 vårlökar
2 schalottenlökar
potatismjöl
smör
1 dl reducerad ankfond

Portioner
4
Blanda socker och salt, gnid in anklåren med blandningen och ställ kallt 12 timmar. Skölj av låren i kallt vatten och lägg dem i en liten gryta, tillsätt ankfett så att det täcker. Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar och lägg dem i grytan tillsammans med löken och kryddorna. Sjud på svag värme cirka 1 1/2 timme, eller tills köttet släpper från benet.

Låt låren svalna i fettet. Plocka av köttet från låren, kasta bort skinn och senor. Mosa köttet med en gaffel tillsammans med moroten och palsternackan, smaka av med salt och peppar och lite av ankfettet. Klä en form med plastfilm och varva savojkål med ankconfit. Ställ kallt under lätt press i 2 timmar. Stjälp upp och skär i portioner. Värm i ugn på 150° i cirka 10 minuter.

Servering: Koka pärllöken mjuk i smör och vatten. Grilla eller stek vårlöken. Skiva schalottenlöken tunt på längden, vänd den i potatismjöl och fritera gyllene i olja. Koka upp ankfonden och vispa i 2 msk ankfett, smaka av med salt och peppar.
Vinförslag
95151 Tesch Blaufränkisch Hochberg 2007, Burgenland, Österrike
Fotograf