Sätt ugnen på 175°. Vispa smör och socker poröst. Vispa i ett ägg i taget. Blanda alla de torra ingredienserna. Vispa ner hälften av de torra ingredienserna i smörblandningen. Vispa i mjölk och sedan resterande torra ingredienser. Fördela smeten i 3 avlånga sockerkaksformar. Grädda i 25 minuter. Låt kakorna svalna något innan de stjälps upp.
Chokladkräm: Koka på svag värme upp socker, sirap, kakao, vaniljsocker, tonkabönor och kaffepulver med 6 dl vatten. Blanda 1 dl vatten med maizena. Vispa ner blandningen i kastrullen och koka upp under omrörning. Ta av krämen från plattan när den tjocknat. Vispa ner smöret och låt krämen svalna. Vänd ner flingsaltet.
Servering: Skär varje botten i 2 delar. Mixa 2 av de 6 bottnarna till ett pulver i en blender. Hacka kaffebönor och chokladdoppade nötter grovt. Bred ett tjockt lager chokladkräm mellan bottnarna och bred slutligen chokladkrämen runt om kakan. Strö över kaksmulet och garnera med nötter, kaffebönor och fikon.
