Vaniljsås: Gör gärna vaniljsåsen dagen innan den ska ätas. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljen. Lägg vanilj och stång i en kastrull tillsammans med mjölk och grädde. Koka upp och låt det stå och dra i 5 minuter. Vispa under tiden socker och äggulor poröst. Häll ner vaniljmjölken i äggblandningen och vispa runt. Häll sedan tillbaks alltsammans i en kastrull och värm försiktigt upp under ständig vispning till 85°. Låt svalna i kyl.
Rårörda hjortron: Blanda hjortron med socker och rör runt. Låt stå tills sockret smält.
Munkar: Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, dra av från plattan och tillsätt mjölken. Häll ner smörmjölken över jästen och rör runt. Tillsätt socker och mjöl och blanda till en slät deg. Arbeta till sist in ägget i degen. Fördela degen i 10 bitar och rulla dem till bollar. Lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper på och jäs till dubbel storlek. Värm fritösen alternativt oljan i en kastrull till 160°. Fritera munkarna cirka 3 minuter på varje sida till fin färg. Ta upp munkarna, lägg dem på ett dubbelvikt hushållspapper och låt dem rinna av i 5 minuter. Rulla dem sedan i sockret. Skär ett snitt ovanpå munkarna och fyll dem med rårörda hjortron.
Servering: Servera munkarna med den kalla vaniljsåsen.
Kommentar: Vaniljsåsen fick högsta betyg av Adam, som anser sig själv vara lite av en vaniljsåskonnässör. Därefter drack han upp resterande som fanns kvar i såskannan.