Tillhör du dem som redan på onsdagen börjar fundera på vad det ska lagas för god mat under helgen? Kolla då in Fredagskocken Mattias Larssons trerättersmeny – kopiera den rakt av eller inspireras till egna mästerverk!
Meny:
Ceviche med sötpotatispuré smaksatt med ingefära
Cannelloni med stekt rimmat sidfläsk och ugnsbakad rödlök
Baileys-shake med havre- och russinkaka
Förrätt:
Ceviche med sötpotatispuré smaksatt med ingefära
Sötpotatispuré
175 g sötpotatis
12 g ingefära
1/2 msk + 1/4 dl solrosolja
salt
200 g valfri fiskfilé, till exempel lax, sej, kolja, hälleflundra, marulk
1 chilipeppar
1 dl pressad limejuice
2 tomater
1 röd paprika
1 avokado
salt
Sötpotatispuré: Värm ugnen till 175°. Skala och tärna sötpotatis. Blanda den med 1/2 msk olja och ugnsbaka cirka 15 minuter tills den är mjuk. Kyl ner potatisen och lägg den sedan i en matberedare. Skala och riv ner ingefäran. Mixa och tillsätt 1/4 dl olja droppvis till en slät puré. Smaka av med salt.
Tärna fisken i 1 cm-kuber och lägg i en bunke. Kärna ur och finhacka chilin, blanda med limejuicen och fisken. Låt marinera cirka 20?30 minuter. Dela tomaterna och ta ur innanmätet. Fintärna tomat, paprika och avokado. Blanda ihop alltsammans före servering och servera med den ingefärsdoftande sötpotatispurén.
Kommentar: En riktigt uppfriskande förrätt som retar aptiten.
Huvudrätt:
Cannelloni med stekt rimmat sidfläsk och ugnsbakad rödlök
Fyllning
400 g rimmat sidfläsk
2vitlöksklyftor
2 tomater
70 g bladspenat
salt
400 g färska pastaplattor
150 g parmesanost
6 dl lätt crème fraiche
salt
2 rödlökar
salt och olivolja
Fyllning: Tärna fläsket i tärningar på 1/2 cm. Finhacka vitlök och tärna tomat. Stek fläsket knaprigt i en stekpanna, tillsätt vitlök och tomat och låt det puttra i 2 minuter. Tillsätt spenat och smaka av med salt, kyl ner.
Värm ugnen till 200°. Dela pastaplattorna 12 bitar. Fördela fyllningen och lägg den som en sträng längs med en kant på pastan. Rulla ihop plattorna och lägg dem i en ugnsfast form med lite olivolja i botten. Riv parmesanosten och blanda den med crème fraichen och smaka av med salt. Häll blandningen över pastarullarna. Dela rödlöken på mitten och salta snittytan. Lägg lökarna med snittytan nedåt på en ugnsplåt med lite olivolja. Ugnsbaka rödlök och cannelloni i cirka 20 minuter till fin färg. Servera gärna med en fräsch sallad.
Tips: Om pastaplattorna känns lite torra så kan man förkoka dem i 1 minut.
Det som smakar gott är gott
Dessert:
Baileys-shake med havre- och russinkaka
Havre- och russinkaka
35 g havregryn
15 g mandel
25 g russin, hackad
75 g vetemjöl
50 g smör
40 g strösocker
20 g mörk sirap
3 g bikarbonat
Baileys-shake
120 g vaniljglass
8 cl Baileys
2 dl mjölk
Värm ugnen till 200°. Blanda samtliga ingredienser till kakan. Forma degen till 4 stavar och lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper under. Ugnsbaka i cirka 10 minuter. Kakorna ska fortfarande kännas lite mjuka inuti när du tar ut dem från ugnen.
Baileys-shake: Mixa samtliga ingredienser till shaken precis före servering.
Kommentar: Jag är riktigt svag för både Baileys och småkakor. Baileys räknas som ?fuldricka? inom sommeliervärlden. Men jag kan bara följa min egen smak. Det som smakar gott är gott.
Gillade du recepten? Mattias Larssons bok Fredagskocken går att köpa här!