julboken2012_027

Fröknäckebröd

Ingredienser
30 g jäst
6 dl vatten
1 tsk fänkålsfrön, krossade
1 tsk kumminfrön, krossade
1 tsk dillfrön, krossade
1 tsk anisfrön, krossade
300 g rågsikt
300 g grahamsmjöl
250 g vetemjöl
2 tsk vatten
50 g vetemjöl till utbakning
1 tsk flingsalt

Smula jästen i en bunke • Häll på fingervarmt vatten och rör runt tills jästen löst sig • Tillsätt kryddor och mjöl; arbeta degen cirka 5 minuter i degblandare, eller 10 minuter för hand • Låt degen stå och jäsa i bunken under en duk i cirka 1 timme, till dubbel storlek • Arbeta ut luften ur degen och kavla ut den supertunt • Kavla sedan med kruskavel och skär degen i bitar av önskad storlek • Värm ugnen till 250° • Lägg degbitarna på plåtar klädda med bakplåtspapper och jäs i ytterligare 30 minuter • Pensla bröden med vatten och strö på flingsaltet • Grädda i cirka 10 minuter, till fin färg.

Fotograf: David Back