Gör stora eller små maränger, det spelar ingen roll med dessa godsaker. Utan de salta jordnötterna hade det blivit alldeles för sött, men när sältan bryter sötman blir det bara jättegott.
Du behöver

4 äggvitor
2 3/4 dl socker

Kolasås
50 g smör
1 dl ljust muscovadosocker
2 msk ljus sirap
3/4 dl grädde
1 1/2 dl jordnötter

Portioner
ca 8 stora
Kolasås: Lägg smör, muscovadosocker och sirap i en kastrull. Koka upp och låt det sjuda i 5 minuter. Tillsätt grädden och sjud i ytterligare cirka 8 minuter. Låt svalna. Hacka jordnötterna och vänd ner dem i kolasåsen.

Blanda äggvitor och socker i en skål. Ställ skålen i vattenbad och låt blandningen bli 65° varm; rör om då och då. Ta skålen från värmen och vispa marängen rumstempererad på näst högsta fart. Vänd försiktigt ner kolasåsen i marängsmeten. Klicka upp maränger på plåtar och baka av på 130° i cirka 50 minuter. Tiden beror på storleken på marängerna, som ska vara sega inuti.
Fotograf