ort_honungsgriljeradjulskinka

Ört- och honungsgriljerad julskinka med grovmalen- och honungssenap

Ingredienser
1 dl färska örter, t ex persilja, oregano, timjan, basilika
1 msk olivolja
1/2 dl flytande honung
3 msk senap
1 äggula
salt och svartpeppar
1/2 dl ströbröd

Honungssenap
1/2 dl Colman´s senapspulver
2–3 msk rapsolja
3 msk vitvinsvinäger
3 msk flytande honung
3 msk ljust muscovadosocker
1/2 tsk salt
lite ljummet vatten

Grovmalen senap
1 1/2 dl gula senapsfrön
1/2 dl svarta senapsfrön
2 dl vatten
3 msk rapsolja
3 msk rödvinsvinäger
1/2 tsk gurkmeja
ljummet vatten

Mixa örterna med olivoljan. Blanda alla ingredienser utom ströbrödet. Skär bort svålen på skinkan. Pensla skinkan med griljeringen och strö sedan över ströbrödet. Griljera i ugnen vid 200° tills skinkan fått fin färg.

Honungssenap
Rör ihop alla ingredienser, bestäm konsistensen med vattnet. Låt stå i 5 dagar och smaka av.

Grovmalen senap
Låt senapsfröna stå och dra i vatten över natten. Mixa senapsfröna med övriga ingredienserna. Bestäm konsistensen med hjälp av vatten. Låt stå 1 vecka och smaka av.

Fotograf: David Back