
Detta är bland det godaste jag ätit och så enkelt. Vi bjöds på denna kombination i Sankt Petersburg när jag var där med bagarlandslaget. Det är ett mustigt bröd med mycket råg. Hur illa man än har det så delar man alltid med sig av brödet.
Du behöver
Dag 1
1 080 g rågsurdeg
48 g jäst
300 g rågmjöl
Dag 2
200 g svart sirap
200 g vetemjöl special
340 g rågmjöl
240 g vatten
36 g havssalt
16 g koriander, mald
Picklad silverlök
2 silverlökar, tunt skivade
1/2 dl ättika, 12%
1 dl socker
1 1/2 dl vatten
Servering
200 g laxrom
smör
vodka
Portioner
3 bröd
Picklad silverlök: Koka upp ättika, socker och vatten. Blanda ner den skivade löken och låt stå och dra i lagen över natten.
Dag 1: Blanda samtliga ingredienser och ställ i rumstemperatur över natten.
Dag 2: Blanda surdegen från dag 1 med ingredienserna för dag 2. Kör degen i blandare långsamt i 2 minuter och sedan snabbt i cirka 15 minuter. Låt degen vila i 1 timme. Klicka upp degen i 3 smorda formar och stryk släta med vattendoppat skrapkort. Strö lite rågmjöl över bröden och sätt in dem långt ner i 250° varm ugn, sänk genast temperaturen till 230° och grädda i cirka 40 minuter. Ta bröden ur formarna och plasta dem efter bakning.
Servering: Skär upp Potemkinbrödet och servera tillsammans med den picklade löken, smör och laxrom. Som seden i Ryssland säger bör det serveras vodka till.
Dag 1: Blanda samtliga ingredienser och ställ i rumstemperatur över natten.
Dag 2: Blanda surdegen från dag 1 med ingredienserna för dag 2. Kör degen i blandare långsamt i 2 minuter och sedan snabbt i cirka 15 minuter. Låt degen vila i 1 timme. Klicka upp degen i 3 smorda formar och stryk släta med vattendoppat skrapkort. Strö lite rågmjöl över bröden och sätt in dem långt ner i 250° varm ugn, sänk genast temperaturen till 230° och grädda i cirka 40 minuter. Ta bröden ur formarna och plasta dem efter bakning.
Servering: Skär upp Potemkinbrödet och servera tillsammans med den picklade löken, smör och laxrom. Som seden i Ryssland säger bör det serveras vodka till.
Fotograf