Inspirationen till denna rätt kommer från den klassiska franska grytan navarin, vars namn härstammar från det franska ordet för majrova: navet. Laga gärna grytan på ett smakrikt höstlamm och servera ett gott bröd till så att du får upp all den goda såsen.
Du behöver
ca 1,2 kg lammbog med ben
olja till stekning
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk vetemjöl
3 dl rött vin
1 burk krossade tomater (400 g)
ca 8 dl lamm- eller oxfond
1 knippe färsk timjan
2 lagerblad
200 g majrovor, skalade och delade
200 g morötter, skalade och delade
12 steklökar eller små schalottenlökar, skalade
2 kvistar dragon
salt och peppar
Portioner
4
Hetta upp olja i en stekpanna eller gryta. Lägg bogen i pannan/grytan och bryn köttet runt om. Tillsätt vitlöken och fräs någon minut. Salta och peppra köttet samt pudra det med mjölet; fräs i 2 minuter till. Tillsätt vinet och låt det koka in. Tillsätt fonden och koka upp. Skumma. Tillsätt krossade tomater, lagerblad och timjan; sjud i cirka 1 1/2 timme. Tillsätt majrova, morot och lök och låt sjuda i 20–30 minuter. Smaka av med salt, peppar och färsk dragon.
Vinförslag: 3023 Cantina Zaccagnini Dal Tralcetto 2013, Montepulciano d’Abruzzo, Italien 99:–
Vinförslag: 3023 Cantina Zaccagnini Dal Tralcetto 2013, Montepulciano d’Abruzzo, Italien 99:–
Fotograf